Generation

12.06-16.06 / 2024

Filmskolens filmfestival

Atlantiques

Længde
16 min.
Land
Frankrig / Senegal
Original titel
Atlantiques
År
2009
Instruktør
Mati Diop
Producer
Corinne Castel & Frederic Papon
Manuskriptforfatter
Mati Diop
Fotograf
Mati Diop
Klipper
Nicolas Milteau
Medvirkende
Serigne Seck, Alpha Diop, Cheikh M’Baye, Ouli Seck & Asta M’Boup
Undertekster
Engelske
Sprog
Wolof

Grynet, mørkt filmdigt fra Dakars sorte nat og om Atlanterhavets lokkende uendelighed. Mati Diops første kortfilm, der senere udviklede sig til hendes første spillefilm.

Tre venner sidder midt om natten rundt om et bål i den senegalesiske hovedstad Dakar. Den ene af de tre, Serigne, fortæller for første gang om den bådtur, han tog over Atlanterhavet for at komme til Spanien, hvorfra han lige er blevet hjemsendt. Hans eneste tanke er at hoppe på den første og bedste båd og tage turen en gang til, for der er ikke andet end støv i hans lommer. Vennerne prøver at overbevise ham om at blive i Senegal, at turen er for farlig. Men Serigne er besat af ideen om at komme af sted igen.

’Atlantiques’ er et grynet nattedigt, hvor pixels danser om kap med flammerne fra et brændende bål. En fortælling om havets løfte om bedre tider på den anden side og om den afrikanske ungdom, der er tvunget til at immigrere og konsekvenserne deraf. Oralt fortalt af karakterer, der bevæger sig mellem fortid og nutid, liv og død og historier og myter, hvor mænd bliver til fisk. Det er Mati Diops første kortfilm, der senere videreudviklede sig til hendes første spillefilm ’Atlantics’.

________________

Med sin seneste film ’Dahomey’ (2024), der vandt Guldbjørnen på Berlinalen, cementerede Mati Diop sig som en af sin generation vigtigste og mest visionære filmskabere. I anledning af, at ’Dahomey’ vises på GENERATION, kigger vi også tilbage i den fransk-senegalesiske instruktørs værk og viser en række af hendes tidligere film.

’Atlantiques’ vises i en kortfilmpakke sammen med de to Mati Diops andre kortfilm ’Snow Canon’ (2011) og ’A Thousand Suns’ (2013).

Den Danske Filmskole16 juni 12:15–13:50Atlantiques

Pris: 90 Kr.