Generation

12.06-16.06 / 2024

Filmskolens filmfestival

A Thousand Suns

Længde
45 min.
Land
Frankrig / Senegal
Original title
Mille Soleils
År
2013
Instruktør
Mati Diop
Producer
Corinne Castel, Charles de Meaux & Anna Sanders Films
Manuskriptforfatter
Mati Diop
Fotograf
Hélène Louvart & Mati Diop
Klipper
Nicolas Milteau
Medvirkende
Magaye Niang, Wasis Diop, Ben D. Beye, Issa Samb, Aissatou Niang & Djily Bagdad
Undertekster
Engelske
Sprog
Wolof

Mati Diop dykker ned i sine rødder og i afrikansk filmhistorie, når hun følger en senegalesisk filmstjerne, der nu er blevet kvæghyrde, rundt under Dakars tusinde sole i en farveeksploderende og virkelighedsforvrængende hybridfilm.

En af de vigtigste senegalesiske og afrikanske film er Djibril Diop Mambetys ’Touki Bouki’ fra 1973. Filmen er blevet restaureret af Martin Scorseses World Cinema Foundation, og Beyonce og Jay-Z genskabte i 2018 et legendarisk billede fra filmen til at promovere en turné. Og 40 år efter filmen kom ud, drager Mambetys niece, Mati Diop, til Senegal for at finde Magaye Niang, der er filmens mandlige hovedkarakter. Klædt i slidte jeans og støvede støvler hyrder han kvæg gennem Dakars gader som en urban cowboy. Da ’Touki Bouki’ en aften skal projekteres udendørs i hovedstaden, tager Magaye Niang en taxa hen til visningen, og derfra begynder filmen at hjemsøge ham som momentære spøgelser, mens dens handling pludselig afspejler sig foruroligende meget i hans eget liv.

’A Thousand Suns’ er et cinematisk deep dive ned i Mati Diops egne rødder og afrikansk filmhistorie. Både et farverigt portræt af Senegals hovedstad og en hybridfilm, der veksler mellem at være filmet på videokamera og 35mm i samme hastighed som handlingen veksler mellem virkelighed og fiktion. En intim og mytologisk film om eksil, familie og ikke mindst: film.

________________

Med sin seneste film ’Dahomey’ (2024), der vandt Guldbjørnen på Berlinalen, cementerede Mati Diop sig som en af sin generation vigtigste og mest visionære filmskabere. I anledning af, at ’Dahomey’ vises på GENERATION, kigger vi også tilbage i den fransk-senegalesiske instruktørs værk og viser en række af hendes tidligere film.

’A Thousand Suns’ vises i en kortfilmpakke sammen med de to andre Mati Diop-kortfilm ’Atlantiques’ (2009) og ’Snow Canon’ (2011).

Den Danske Filmskole16 juni 12:15–13:50A Thousand Suns

Pris: 90 Kr.