Generation

21-25.06 / 2023

Filmskolens talentfilm & afgangsfestival

Roxana Reiss

Filmfotograf Roxana Reiss er født 1993 i Berlin og bor i København. Hendes interessefelt ligger mellem de kontrollerede bevægelser, som kan udforskes igennem lange kamerature, og modsat en intuitiv, levende måde at arbejde med bevægelse - f.eks igennem et fysisk håndholdt kamera. At arbejde med kroppen og udforske dansen mellem kameraet og subjektet er et gennemgående visuelt tema i hendes kameraarbejde.
Desuden prøver hun at arbejde med store kompositioner hvor relationen mellem kroppen og rummet kan udforskes.

Som filmfotograf har hun en konceptuel tilgang til film og tror på tilfældigheder foran kameraet, mens blikket bagved altid bør være defineret og formidle med tydelighed til publikum.
Roxana søger kompositioner, stemninger og kontraster i naturligt lys og ofte igennem en dokumentarisk tilgang. Hendes blik søger ofte efter mørket i universer, hvor hun leger med grænsen for, hvor meget publikum skal se for at kunne sanse. Hvordan føles alt det som ikke ses? Hvordan kommunikeres følelser gennem billedet uden ord?

Hendes kærlighed for 16mm analog film ses eksempelvis i filmen Fence (instruktør: Hilke Rönnfeldt), som tildelte hende den tyske kamerapris for fiktion for kvindelige fotografer på IFFF.

Roxana har en baggrund i Art House film fra sin tid på Kunstakademiet i Hamborg (HfbK), hvor hun dimitterede med en Bachelor of Fine Arts. Med sin afgangsfilm 'Alturas fra HfbK' blev hun nomineret til den ‘tyske kamerapris’ og vandt den tyske filmpris ‘Lola’. Hun ønsker at fortsætte arbejdet med Slow Cinema genren, der kommunikerer et klart defineret blik - og gerne i krydsfeltet mellem dokumentar og fiktion.