Generation

12.06-16.06 / 2024

Filmskolens filmfestival

Atlantics

Længde
105 min.
Land
Frankrig / Senegal / Belgien
Original titel
Atlantique
År
2019
Instruktør
Mati Diop
Producer
Judith Lou Lévy & Ève Robin
Manuskriptforfatter
Mati Diop & Olivier Demangel
Fotograf
Claire Mathon
Klipper
Ael Dallier Vega
Medvirkende
Mama Sané, Amadou Mbow, Ibrahima Traoré, Nicole Sougou, Amina Kane, Mariama Gassama, Coumba Dieng, Ibrahima Mbaye & Diankou Sembene
Undertekster
Engelske
Sprog
Wolof

Alle trådene samler sig i Mati Diops første, prisvindende spillefilm, der er en socialrealistisk sci-fi-fantasi fra Senegals hovedstad og det uudgrundelige Atlanterhav. En zombie-thriller pakket ind i en græsk kærlighedstragedie og en hjemsøgende lydside.

Den unge bygningsarbejder Souleiman og hans kollegaer har ikke fået udbetalt løn i månedsvis for det arbejde, de har udført på et futuristisk, luksuriøst hoteltårn i udkanten af Senegals hovedstad, Dakar. Derfor beslutter de sig en nat for at hoppe i en båd og forsøge at krydse Atlanterhavet i håb om et andet liv og en bedre fremtid i Spanien. Bag sig efterlader Souleiman sin elsker Ada, der ti dage senere skal giftes væk til den rige, ældre Omar. Men på bryllupsnatten bryder bryllupssengen i brand og kort efter begynder kvinderne, hvis mænd drog på havet, at vågne om natten og gå feber- og søvngænger-agtigt i deres natkjoler med mælkehvide øjne hen til bygherren for at kræve den løn, han aldrig udbetalte til deres forsvundne mænd.

Alle trådene fra Mati Diops kortfilm samler sig i ’Atlantics’, der er hendes første spillefilm og som var den første film instrueret af en mørk kvinde, der var i konkurrence på filmfestivalen i Cannes. Her bliver kvæg hyrdet i Dakars gader, her immigrerer senegalesere, her er der kun sand i lommerne, her bliver mytologi og overnaturlighed blandet ind i virkeligheden, og her er det store Atlanterhav ikke bare smukt, det er stort og uudgrundeligt og både et sted, hvor mennesker dør, og hvorfra de kan genopstå. ’Atlantics’ er en socialrealistisk sci-fi-fantasi blandet op med lige dele kærlighedshistorie, zombie-film, tragedie, thriller-øjeblikke og en hjemsøgende smuk lydside. En minutiøst detaljeret film om de sjæle, der går tabt på havet, og de sjæle, der står tilbage og sørger over dem.

________________

Med sin seneste film ’Dahomey’ (2024), der vandt Guldbjørnen på Berlinalen, cementerede Mati Diop sig som en af sin generation vigtigste og mest visionære filmskabere. I anledning af, at ’Dahomey’ vises på GENERATION, kigger vi også tilbage i den fransk-senegalesiske instruktørs værk og viser en række af hendes tidligere film.

'Atlantics' (2019) var Mati Diops første spillefilm og for filmen vandt hun blandt andet Grand Jury-prisen på Cannes Film Festival, hvor hun med filmen også blev den første mørke kvindelige instruktør med en film i hovedkonkurrencen.

Den Danske Filmskole15 juni 19:15–20:59Mati Diop: Atlantics

Pris: 90 Kr.