Generation

21-25.06 / 2023

Filmskolens talentfilm & afgangsfestival

Samsara

Længde
113 min.
Land
Spanien
År
2023
Instruktør
Lois Patiño
Producer
Leire Apellaniz
Manuskriptforfatter
Lois Patiño
Fotograf
Mauro Herce & Jessica Sarah Rinland
Klipper
Lois Patiño
Lyddesign og musik
Xabier Erkizia
Medvirkende
Amid Keomany, Toumor Xiong, Simone Milavanh, Mariam Vuaa Mtego, Juwairiya Idrisa Uwesu, Bernedeta Gaspar & Ame Simai
Undertekster
Engelsk

Spirituel og sensorisk fortælling i to dele, der vandrer med meditativ ro og blændende smukke billeder fra Laos til Zanzibar og undervejs gør brug af et cinematisk greb, der understreger, hvorfor film skal opleves koncentreret på et stort lærred i mørket.

På sanskrit kan ordet ’samsara’ blandt andet betyde vandrende, gennemgang og kredsløb og relaterer sig i religioner som hinduismen og buddhismen til den uendelige cyklus, der er fødsel, død og genfødsel. Den cyklus er omdrejningspunktet i spanske Lois Patiños ekstraordinære og tankevækkende meditation af en film, der gennem støvede smukke 16mm-billeder og poetisk ro beskæftiger sig med kroppe, sjæle, tid og rum og trækker tråde til filmskabere som thailandske Apichatpong Weerasethakul.

Filmen er delt i to dele. Den første finder sted i Laos, hvor en ung teenager hver morgen sejler over en flod for at læse op af en særlig bog for en ældre kvinde, der nærmer sig livets afslutning. I anden del følger man dagligdagen for en ung skolepige og hendes nyfødte gedekid i Zanzibar. De to dele bliver bundet sammen af en hypnotisk passage, der beder seeren tage med til en ny dimension, der vender forestillingen om at se film fuldstændigt på hovedet. Klicheen om, at film skal opleves i et mørkt rum på et stort lærred, har sjældent givet mere mening end med ‘Samsara’.

Biografen24 juni 09:30–11:23TalentfilmSamsara

Pris: 45 Kr.

Studiet25 juni 14:15–16:08TalentfilmSamsara

Pris: 45 Kr.