Generation

12.06-16.06 / 2024

Filmskolens filmfestival

Q&A: Mød Locarno-vinderen Ali Ahmadzadeh

Den unge iranske filminstruktør, Ali Ahmadzadeh, vandt i 2023 hovedprisen på den prestigefulde filmfestival i Locarno for filmen ’Critical Zone’. En udsyret road movie, der er et mørkt portræt af landets utilfredse ungdom og optaget i al hemmelighed i Teherans gader. Men hvordan laver man film i et land, hvor der er forbudt at filme? Og hvilke konsekvenser har det? Mød Ali Ahmadzadeh til en Q&A efter visningen af ’Critical Zone’.

Lige siden Abbas Kiarostamis ’And Life Goes On’ fra 1992 har film fra mange af Irans største filmskabere ofte udspillet sig i biler. De har udgjort et sikkert rum for kunstnerisk og personlig frihed og være et sted, hvor instruktøren i ly for landets strikse censurregler har kunnet rette sit kamera mod Irans åbenlyse problemer og samtidig forblive relativ uset og anonym. I 38-årige Ali Ahmadzadehs modige, tredje spillefilm ’Critical Zone’ bliver den kørende tradition ført videre.

Filmen skildrer én lang nat i narkohandleren Amirs liv, der cruiser rundt og sælger stoffer til hovedstadens plagede sjæle og fører os igennem Teherans underverden på en måde, der sjældent er set før. Og når en stewardesse sniffer kokain fra en telefonskærm, tager sin hijab af og stikker sit frie hoved ud ad vinduet og lader håret blafre i vinden, mens hun skriger alt, hvad hun overhovedet kan, er det svært ikke at se filmen som et generationelt oprør og et vredesudbrud fra en iransk ungdom.

’Critical Zone’ havde verdenspremiere på Locarno Film Festival, hvor den vandt Guldleoparden for bedste film. Men Ahmadzadeh var ikke selv til stede, da han havde fået forbud mod selv at deltage af det iranske styre, der også forsøgte at presse ham til at trække filmen fra festivalen.

Hvordan optager man en film i et land, hvor det er forbudt at lave film? Og hvad er der på spil, hvis man alligevel gør det? Mød Ali Ahmadzadeh til en samtale med Filmskole-studerende Adrian Jalily, efter visningen af ’Critical Zone’ i Grand Teatret den 13. juni kl. 19.00.

Billetter koster 90 kr. (80 kr. for unge under 30 år og pensionister) og inkluderer både filmvisning og talk.

Læs mere om 'Critical Zone' HER.
'Critical Zone' præsenteres i samarbejde med foreningen Voice of Iran, der arbejder for at skabe opmærksomhed omkring den iranske frihedskamp. Både før og efter visningen vil det være muligt at møde repræsentanter fra foreningen, ligesom det vil være muligt at købe merchandise, hvis man ønsker at støtte Voice of Irans arbejde.
Grand Teatret13 juni 17:00–19:15Critical Zone + Q&A: Mød instruktøren

Pris: 90 Kr.