Generation

12.06-16.06 / 2024

Filmskolens filmfestival

Kolonitid: Hvordan kan vi gå i dialog med historien?

Vi sætter den europæiske kolonihistorie under lup og spørger, hvordan vi kan gå i dialog med vores fortid i vores kunstneriske virker uden at komme til at gøre skade i vores samtid.

Det hollandske Oscar-bidrag ’Sweet Dreams’ har landets kolonihistorie i centrum for sin fortælling. Filmen er en stiliseret feberdrøm om det hollandske koloniprojekts sidste desperate krampetrækninger i Indonesien i starten af 1900-tallet. I filmen dør sukkerplantageejeren Jan og overlader plantagen og arven til den søn, han har fået med en indfødt kvinde. Det huer ikke hans ældre, dekadente hollandske søn, der må rejse fra Europa med sin gravide kone for at forsøge at tage sagen i egen hånd og ændre tingenes tilstand. Filminstruktør Ena Sendijarević har fabuleret et bizart, sort-humoristisk eventyr, hvor hierarkierne pludselig vendes på hovedet, frem fra et dystert kapitel i Hollands historie.

Efter visningen af ’Sweet Dreams’ undersøger vi, hvordan vi går i dialog med vores fortid, når den dansk-nigerianske skuespiller, satiriker og manuskriptforfatter Anna Neye og kunstner, musiker og kunsthistoriker Emil Elg diskuterer brudfladerne mellem kunst- og kolonihistorie, og hvilken rolle kunsten spiller i vores fælles forståelse af racegørelse og sorthed. Vi stiller spørgsmål om, hvordan og hvor meget vi kan tillade os at dreje dominerende opfattelser af vores historie, provokere og fabulere ikke-overleverede perspektiver frem og gennem kunst bearbejde vores selvforståelse med et nyt blik på historien. Samtalen modereres af studerende ved Filmskolen Malthe Kalbakk.

Billetter koster 90 kr. (80 kr. for unge under 30 år og pensionister) og inkluderer både filmvisning og talk.

Læs mere om 'Sweet Dreams' HER.

Mød

Den Danske Filmskole15 juni 09:30–12:00Sweet Dreams + Kolonitid: Hvordan kan vi gå i dialog med historien?

Pris: 90 Kr.